Sağlıklı kilo vermek için zayıflama tüyoları!

kilo vermek
Fazla kilolar kadın ve erkek herkesin derdi. Kilo almak kolay ama kilo vermek daha zor. Heleki metabolizması yavaş çalışan biriyseniz ve fazla hareket etmiyorsanız sizin için kilo almak daha kolay olur. Su içsem yarıyor deyimi de hızlı kilo alanların derdini anlatmak için kullandıkları, konuyu güzel anlatan bir cümle.

Kilolu olmak hem sağlığa zararlı hem de kıyafet bulmayı zorlaştırıcı. Güzel giysilerin bedeni S (smol), M (medium) yada L (large) oluyor. XL ve üzeri ise tarz giyinmeyi zorlaştırıyor. Fazla kilolar sebebiyle merdiven çıkarken, yokuş çıkarken nefesimiz daralıyor, çabuk yoruluyor, aynaya bakınca moralimiz bozuluyor, arkadaş edinmekte zorlanıyoruz. Fit bir bedene sahip olmayı, sportif olmayı hayal ediyoruz ama bu amaca ulaşmak için bir adım atamıyoruz. Diyete başladıysak diyeti bozuyoruz, spora başladıysak iki gün sonra bırakıyoruz.

Fazla kiloları birkaç haftada almadığımız için kilo verirken de birkaç haftada zayıflamayı beklememek gerek. Sağlıklı şekilde zayıflamak için en az üç ay gerekir. Yılı dörde bölerek 3 ayda bir tartılabilir ve kaç kilo verdiğinizi öğrenebilirsiniz. Zayıflamanın önündeki engellerden birisi de sık tartılıp fark olmadığını görünce moral bozukluğu yaşamaktır. bu yüzden bir not kağıdına yılın ilk çeyreğinde şu kadar kiloyum diye rakam ve tarih yazın, ikinci çeyreğe gelince de aynı şekilde not düşün ve 6 ay sonra farkı net olarak görün. İlk altı ayda 15-20 kilo verdiyseniz sağlıklı kilo veriyorsunuz demektir.

Hızlı kilo vermek sağlıklı olan değildir. İdeal kiloya ulaşmak için günlük yaşam rutinimizi bir raya oturtup aynı şekilde devem etmek gerekir. Eğer yediklerinize dikkat etmeye başlayıp bir hafta sonra sıkılırsanız rutini bozarsınız. Rutini bozunca da verdiğiniz birkaç kilonun yerine üç beş kilo alırsınız. İşte kilo almadan kilo vermek için hem aç kalmadan hem de doğal şekilde zayıflamak gerekir. Doğal şekilde zayıflamak için yapabileceğiniz şeyler ise;

1) Tıka basa yememek: Sofraya oturduğunuzda ne kadar güzel yemek olursa olsun en fazla bir tabakla kalkabilmelisiniz. İkinci porsiyon her zaman ikide kalmaz ve üçü de canınız isteyebilir. Bir porsiyondan fazla yemeye alışırsanız küçük olan mideniz büyümeye ve daha doymaz hale gelmeye başlar. Fazla yemeyi önlemek için termal korse giymek de faydalı olabilir. Miğdenize baskı yapacağı için mide küçültme ameliyatı yapmış gibi az yemeyi sağlar. Ancak korse her zaman takılı durmamalıdır çünkü kan akışını engelleyebilir.

2) Su içmek: Suyun önemini hiç küçümsemeyin. Yemekten önce içilen bir bardak su ile iştahınız azalacak ve daha çabuk doyacaksınız. Kendini kemiren miğdenize yemekten önce su verin. Yemek esnasında ise meyve suyu içerek yine sıvı ağırlıklı beslenin. Meyve suyunu pazardan aldığınız meyveleri kaynatıp kavanozlarda saklayarak yapsanız daha sağlıklı olur, fakat şeker eklememek şartıyla.

3) Ekmek: Eğer ekmeksiz doyamam diyorsanız beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğine geçiş yapın. Kahvaltıda iki dilim tam buğday ekmeğine tereyağ, bal, peynir sürerek tüketebilirsiniz. Yanında zeytin, yumurta, domates, salatalık da olabilir. Ekmeği fazla yemek de şeker olarak algılanır ve yağ depolamaya sebep olur.

4) Çay: Türk milleti olarak çay içmeyi çok seviyoruz. Ama içtiğimiz çayın iki bardaktan fazlası vücudumuz için gereksiz oluyor. Ayrıca çaya eklediğiniz şeker de ileride ağzınızın kurumasına, şeker hastası ve tansiyon hastası olmanıza sebep olacaktır. Çayı, kahveyi, meyve suyunu şekersiz içmek gerekir. Zayıflamaya yardımcı olması için bitki çayları da tercih edebilirsiniz. Örneğin doğadan dokuzlu çay tercih edebilirsiniz.

5) Ara öğün: Günde kaç öğün yenmeli sorusunun cevabı 2 öğündür. 2 öğünden fazla yemek midenin dinlenmesini engellemekte ve fazla kalori almaya sebep olmaktadır. Öğlenden önceki sabah kahvaltısı ve akşamdan önceki akşam yemeği yeterlidir. Öğlen yemeğini elma ve muz gibi meyvelerle geçiştirebilirsiniz. Ayrıca akşam yemeğinde çorba, sebze yemekleri, mevsim salatası, ev yapımı yoğurt, beyaz et veya kırmızı et olması sağlıklı beslenmektir. Hergün hamburger, pizza, döner yerseniz dengeli beslenmiş olmazsınız.

6) Yasaklı: Diyet yaparken yasaklı yiyecekler listesine gerek yoktur. Hamur işi, pilav, makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı besinlerden tadımlık bir kaç kaşık yiyebilirsiniz. 1 poğaça, üç kaşık pilav

7) Asitli içecekler: Kola ve gazoz gibi asitli içecekler vücuda fazla şeker yüklenmesine sebep olur. Asitli içecek içmek isteyenler limon suyuna soda ekleyerek sağlıklı bir içecek tüketebilirler.

8) Hareket etmek: Sağlıklı kilo vermenin en önemli aşaması günlük 1 saatlik yürüyüştür. Hareket ettikçe kan dolaşımı hızlanır ve oksijen alımı artar. Özellikle masa başı çalışanlar mutlaka spor yapmalıdır.

Bunları uygulayınca 3 ay sonra 10 kilo verdiğinizi göreceksiniz. Önemli olan zayıflamayı kafaya koymak ve rutin haline getirmek. Kolay gelsin.

Reactions

Yorum Gönder

0 Yorumlar